Nederlandse Tennessee Walking Horse Associatie

 

Tennessee Walking Horse:
“First you ride one, then you own one”

De Tennessee Walker is een uniek ras met zeer comfortabele gangen en een heel fijn karakter. In Amerika zeggen ze dan ook: ‘First you ride one, then you own one’.

 

Historie

Het ras vindt zijn oorsprong in, de naam zegt het al, Tennessee, een staat in de V.S.. Eigenlijk is dit niet helemaal waar. Ook in de andere (zuidelijke) staten van de V.S. is men bezig geweest met het fokken/kruisen van verschillende rassen waaruit uiteindelijk het Tennessee Walking Horse is ontstaan. Vooral de plantage-eigenaren die hele dagen in het zadel moesten zitten, hadden behoefte aan een comfortabel paard en hielden zich daarom intensief bezig met die fokkerij. De verschillende rassen waaruit de Walker is ontstaan, zijn met name het Engelse Volbloed, de American Standardbred, de Morgan en het American Saddle Horse. Uiteindelijk is in 1936 een stamboek opgericht en werden 114 paarden als stampaarden aangewezen. Hun registratienummers beginnen met een ‘F’ van ‘Foundation Horse’.

 

Stamboek

Er is één wereldwijd stamboek dat in Tennessee wordt bijgehouden door de TWHBEA (www.twhbea.com). Er zijn zo’n 350.000 geregistreerde Walkers, waarvan ongeveer 400 in Europa. In Nederland zijn op dit moment ongeveer 80 Tennessee Walkers. Sinds 1948 kunnen in het stamboek alleen paarden waarvan beide ouders zuivere Walkers zijn worden ingeschreven. Van de Walkers bestaat overigens geen rassenstandaard. Elk paard dat geboren wordt uit een Tennessee Walking Horse merrie en hengst kan worden ingeschreven. Er is geen keuring maar het is wel vereist middels een bloedproef aan te tonen dat het veulen van reeds geregistreerde ouders afkomstig is.

 

Uiterlijk

De meeste Tennessee Walkers zijn tussen de 150 en 160 cm hoog. Walkers die kleiner zijn dan 147 cm worden Tennessee Walking Ponies genoemd. Alle kleuren komen voor, ook bont en champagne een bijzondere kleur die slechts bij enkele rassen erkend wordt. De Tennessee Walker is een edel paard met een mooi hoofd en grote, ver uiteen staande ogen. Een tamelijk lange hals, hoog opgericht en goed bespierd, gaat vloeiend over in de schoft en een vaak korte, sterke rug. Een lange, schuin liggende schouder maakt veel beweging mogelijk. De achterhand, met een lang been, moet sterk zijn en zeer ver ondertreden. Dit lange achterbeen is een typisch raskenmerk van de Tennessee Walker.

 

Gangen

De Walker draaft bijna nooit. Naast de stap en de galop gaat hij ook in flatwalk en runningwalk. De Tennessee Walker heeft deze gangen van nature in zich, dit is al zichtbaar bij een veulen. In deze gangen is de beenzetting hetzelfde als in stap, hoorbaar als een zuivere 4-takt en zichtbaar door een vloeiende beweging met een sterk stuwend achterbeen waarbij de afdruk van de achterhoef die van de voorhoef ruim overtreft. Het voorbeen komt hierbij ruim en los uit de schouder. Hals en hoofd maken een knikkende beweging in het ritme van de gang. Dit is kenmerkend voor de Walker. In de runningwalk maakt het paard ruimere passen waardoor hij sneller gaat. De flatwalk heeft ongeveer het tempo van een langzame draf (± 8-10 km per uur), de runningwalk van een flinke draf. Doordat het paard been voor been optilt en weer neerzet, blijft de ruiter stil en uiterst comfortabel in het zadel zitten. De galop kan vlak en snel worden gereden maar op shows wordt een sterk verzamelde, naar boven gesprongen galop (canter) gevraagd, ook wel de rocking chair canter genoemd. Je krijgt dan het gevoel in een schommelstoel te zitten.

 

Karakter

Net zo uniek als zijn gangen is zijn karakter. De Tennessee Walker is over het algemeen een rustig en vriendelijk paard, tevens is hij werkwillig en mensgericht. Hierdoor kan hij ook door kinderen en ouderen gereden worden maar ook voor grote prestaties is hij zeer geschikt. In Amerika lopen enkele Walkers mee in de top tien van de 100 mile (160 km) endurance!

 

Gebruik

De Walker wordt voornamelijk gebruikt voor recreatieve buitenritten, zowel onder zadel als aangespannen. De comfortabele gangen, zijn grote uithoudingsvermogen en zijn werkwillige karakter maken hem voor zulke ritten uitermate geschikt. Walkers worden ook in wedstrijdverband uitgebracht. Hierbij gaat het om trail- of endurancewedstrijden, dressuur (waarbij de draf vervangen wordt door de flatwalk en de runningwalk), aangepaste klassen in Westernstijl en wedstrijden speciaal voor Tennessee Walkers waarin de specifieke gangen worden beoordeeld.

© 2011 Design by M&M